Mijn slaap is verstoord - wat helpt?

Mijn slaap is verstoord - wat helpt?

Rituelen

Veel mensen hebben problemen met de kwaliteit van hun slaap of met inslapen. Er zijn veel punten waarop we verbeteringen kunnen aanbrengen. Slaaphygiëne is hier het sleutelwoord. Het komt erop neer dat je je inspant om een gezonde levensstijl te volgen en er een routine van maakt. In feite is routine een belangrijke factor voor een goede nachtrust. We zijn gewoontedieren en als we vaste rituelen hebben om naar bed te gaan, zal ons lichaam dit onthouden. Dit kan ook een vaste dagelijkse routine inhouden met vaste maaltijden. Voorbeeld van een ritueel, wandel een rondje met de hond, schrijf een stukje in je journal en mediteer 5 minuten. Tot slot: zor dat je een fris bedje hebt. 

Vermijd koffie en alcohol

Het is ook raadzaam stimulerende middelen zoals alcohol, sigaretten en koffie te vermijden. Het is misschien gemakkelijker om in slaap te vallen als je dronken bent, maar je slaap is duidelijk verstoord en minder rustgevend. Als jee en van die mensen bent die niet in slaap kan komen omdat je met problemen zit te woelen, kan het volgende inzicht helpen. Oefen om deze gedachten te parkeren en denk aan iets wat je gelukkig maakt.

Lichaamsbeweging is natuurlijk ook een factor, hoewel het afhangt van matiging en timing. Sporten in de avond kan meer stimulerend dan vermoeiend zijn. In principe heeft sport echter een positief effect op de kwaliteit van de slaap. Iedereen moet de juiste tijd en intensiteit voor zichzelf vinden. In amandel noten zit bijvoorbeeld melatonine. Kijk eens wat je kunt doen met betrekking tot je voeding.

Voeding

Voeding kan ook bepalend zijn voor een goede nachtrust. Elke persoon heeft een zeer individueel profiel met betrekking tot eventuele onevenwichtigheden in voedingsstoffen, die op hun beurt de kwaliteit van de slaap kunnen beïnvloeden. Belangrijk in dit verband zijn vooral vitamine D, B-vitaminen en magnesium. De voldoende aanwezigheid van alle stoffen is vooral belangrijk zodat ons lichaam het slaaphormoon melatonine kan produceren. Dit is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Terwijl de concentratie ervan overdag daalt, stijgt de concentratie melatonine 's avonds en geeft ons een slaperig gevoel. Het verschijnsel jetlag houdt ook verband met dit hormoon, omdat ons lichaam enige tijd nodig heeft om de melatonine-productie aan te passen aan het nieuwe dag-nachtritme.

In ons stressvolle dagelijkse leven is het vaak niet gemakkelijk om via onze voeding voldoende relevante voedingsstoffen binnen te krijgen, vooral als er al sprake is van een ernstig tekort. Het kan dus zinvol zijn om in het begin of gedurende een bepaalde periode aan te vullen. Ondertussen kan melatonine zelf ook als supplement worden ingenomen en helpen om jetlag of onrustige slaapfasen te overwinnen. In dit verband moet absoluut aandacht worden besteed aan de kwaliteit van de voedingssupplementen. Daarbij geldt: hoe natuurlijker, hoe beter!

In same category


Related by tags